NÅGOT OM SKULPTÖREN


Under barndomen var djuren mitt huvudsakliga intresse och sällskap. Under ungdomen och de yrkesverksamma åren (som lärare och utrikestjänsteman) har jag genomfört olika naturexpeditioner samt studerat och tidvis levt med olika urbefolkningar. I Norr har det främst gällt Samerna i Lappland och Eskimåerna i Foxe Basin mellan Melville-halvön och Baffin Island (Kanada).

I tropikerna har jag följt Mixes och Mazatek-indianerna i Mexikanska Juarez-bergen väster om Yucatan samt de jaktberoende Achásindianerna i gränsområderna mellan södra Brasilien och nora Paraguay ("Mbarakajé™").

Under 20-talet År ledde dessa upplevelser främst till miniatyrer och mixed media-skulpturer i olika organiska material i ateljen. Huvudtemat med dess ibland mytiska inslag från olika kulturer kan beskrivas som människans beroende av naturen. Några av dem samt ett antal av de fristående miniatyrerna i renhorn har i efterhand gjutits i silver.

Dokumentering av djuren, naturen och människorna har löpande skett både med kamera och teckningspenna. Tecknandet är en oumbärlig del av mitt arbete i skulpturverkstaden. Det resulterade under ett antal år även i en omfattande serie knivgravyrer (scrimshawing-teknik) på renhornsovaler samt tuschteckningar.

Arbetet har även avsatt några böcker och ett antal artiklar i dagspress och tidskrifter, framför allt i utlandet. En expeditionsbok på spanska skildrar en djungelexpedition i Karibien. Bokens titel i översättning är "Med flotte och "Kayuka" efter Toar-floden". - Ett foto-verk med fransk text har titeln "Tunisien, Horizonter och människor".

En sen konsekvens av mitt engagemang för urinnevånarna har varit att jag tidvis arbetat för samernas kulturvärden och långt senare för åsidosatta grupper i majoritetssamhället. Ett program i Radio-Sommar och ett yttrandefrihetspris (Mauritz-Hellberg-priset) har varit några av resultaten.

START GALLERI OM KONSTNÄREN UTSTÄLLNINGAR